×

Sonny Vanderheyden

VRT-nieuwslezer Sonny Vanderheyden heeft 3 grote passies in zijn leven: radio, fitness en Carnaval Halle. Hij schreef zelfs al 2 boeken over ons grootste feest. “Carnaval is een lokale explosie van kleuren en vrolijkheid”, zegt hij. “Zo krijg je echt een ‘Tomorrowland aan de Zenne.”

Sonny blaast even uit na een drukke periode wanneer we bijpraten met een koffie op de Grote Markt. De revue van de carnavalsraad in ’t Vondel was een overdonderend succes en 11 jaar Gruute Met TV werd uitbundig gevierd. Het zijn maar 2 van de vele projecten waar de radiomaker aan meewerkt. En nu staat alweer Carnaval Halle voor de deur.

Zit carnaval, zoals bij heel wat Hallenaren, ook in jouw bloed?

Sonny: Ik ben er alleszins mee opgegroeid. Ik woonde als kind op de Vandenpeereboomstraat in de buurt van het station, en de carnavalsstoet trok voorbij onze deur op zondag. Dat was altijd indrukwekkend. Ook naar de Prinsenverkiezing keken mijn broer en ik echt uit. De kandidaten voerden toen nog campagnes en reden rond om reclame te maken voor zichzelf.

En ga je dan 3 dagen uit de bol?

Sonny: Ik ben gefascineerd door carnaval, maar ik ben geen hardcore feestvierder die 3 dagen lang op de Grote Markt staat te dansen. Ik vind het vooral een boeiend fenomeen. Want carnaval is echt uniek. Een hele gemeenschap leeft daar naartoe. En dan is er het feestgedruis, al die prachtige wagens van de groepen die buitenrijden … Dat is een explosie aan kleuren en vrolijkheid. Zo krijg je een ‘Tomorrowland aan de Zenne’. Ik kan het niet anders omschrijven.

Je zorgt met Radio Victoria en Gruute Met TV dat iedereen kan meegenieten.

Sonny: Opvallend veel Hallenaren die uitgeweken zijn naar het buitenland volgen onze uitzendingen, maar we krijgen ook reacties van carnavalisten uit heel de wereld die zo ons Halfvastenfeest leren kennen. Tof is ook hoe ze in rusthuizen, frituren, cafés een groot scherm installeren om de stoeten te volgen. Het zegt genoeg over hoe dit feest leeft.

Wat is het succesrecept van Carnaval Halle?

Sonny: Carnaval overstijgt rang en stand. Mensen werken samen om er iets moois van te maken. Vaak doen ze dat nog eens in ijskoude hangars waar ze het zo gezellig mogelijk maken, kwestie van die mooie praalwagens af te krijgen. Je moet het maar doen. Zo ontstaat een gemeenschapsgevoel. Ik ben ervan overtuigd dat carnaval cultureel erfgoed is, omdat die tradities worden doorgegeven van generatie op generatie. Het leeft echt onder de inwoners.

Hoe zie jij carnaval evolueren?

Sonny: De jongere generaties en nieuwkomers betrekken bij carnaval zal belangrijk worden. Want er zijn heel wat mensen in de stad komen wonen die carnaval nog moeten ontdekken. Het is wel al geweldig om te zien dat mensen met verschillende achtergronden samen meedoen aan de festiviteiten. De uitdaging zal zijn om carnaval aantrekkelijk te houden voor iedereen, maar ik geloof dat dat kan.

En als Carnaval Halle erop zit, op naar het volgende feestje?

Sonny: Integendeel. Als op dinsdagmorgen carnaval voorbij is, zet ik er ook echt een punt achter. Dus voor mij geen eindeloze reeks afterparty's. Het is mooi geweest. Tijd voor iets anders Op dinsdag hoef ik geen carnavalsmuziek meer te horen. Dan zet ik Klara op om af te kicken.  Voor enkele weken. Langer hou ik het niet vol. Dan begin ik alweer teksten voor nieuwe liedjes te schrijven of boeken te lezen over volksfeesten en tradities in heel de wereld.